Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

De ingang van de zero-emissiezone roept ongetwijfeld vragen op. De meest voorkomende hebben we alvast voor je op een rijtje gezet. Kun je jouw vraag niet vinden? Dan zijn we bereikbaar via stadslogistiek@groningen.nl.

Algemeen

Deze zero-emissiezone is één van de vele maatregelen uit het nationale Klimaatakkoord van 2019. Fossiele brandstoffen zorgen voor klimaatverandering. Daarnaast veroorzaken vracht- en bedrijfsauto’s luchtverontreiniging en geluidsoverlast. Door middel van de zero-emissiezone willen we de luchtkwaliteit en leefbaarheid van de stad verbeteren.

De regels gelden zowel voor Nederlandse als buitenlandse kentekens.

Toegang

De zero-emissiezone geldt voor alle bestel- en vrachtauto’s. Deze zijn bij de RDW bekend in de voertuigcategorieën N1, N2 en N3. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om voertuigen die:

  • Gebruikt worden voor bevoorrading van winkels, kantoren en bouwplaatsen
  • Pakjes aan consumenten en bedrijven leveren
  • Bedrijfsauto’s van service- en verhuisbedrijven
  • Maar ook de lokale winkelier, cateraar en bloemist die hun klanten bevoorraden.

Sinds 1 april 2025 moeten nieuwe bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn in de zero-emissiezone van Groningen. Dit betekent dus geen diesel, benzine, LPG, biodiesel of hybride, maar wel elektrisch en waterstof. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsregeling. Bekijk onze toegangspagina voor alle eisen. 

De zero-emissiezone geldt niet voor personenauto’s en taxi’s.

Ondanks dat het gaat om hetzelfde gebied, is er een groot verschil tussen venstertijden en de zero-emissiezone: er gelden andere regels.

De zero-emissiezone geldt 24 uur per dag, 7 dagen per week, het hele jaar. Venstertijden gelden elke dag tussen 05:00 uur en 12:00 uur.

Zowel bij het in- als uitrijden van het gebied wordt uw kenteken gecontroleerd. Wanneer u tussen 05:00 uur en 12:00 uur het gebied in- én uitrijdt, houdt u zich aan de regels van venstertijden. Daarnaast moet u dan óók voldoen aan de toegangsregels voor de zero-emissiezone.

Wanneer u buiten 05:00 uur en 12:00 uur het gebied in- óf uitrijdt moet u een ontheffing aanvragen voor venstertijden. Daarnaast moet u óók voldoen aan de toegangsregels voor de zero-emissiezone.

Op de kentekencheck ziet u direct of u toegang heeft tot de zero-emissiezone.

De zero-emissiezone geldt voor iedereen die hiermee in aanraking komt, ook als u maar een paar keer per maand of in het jaar in de zone komt. Wellicht kunt u gebruikmaken van dagontheffingen.

Ja, ook voertuigen die maar 100, 200 of 500 meter de zone inrijden, moeten voldoen aan de regels.

Nee, de zero-emissiezone is niet bedoeld voor landbouwvoertuigen / voertuigen met een T- kenteken. Landbouwvoertuigen / voertuigen met een T-kenteken hebben toegang tot de zero- emissiezone.

We kennen de uitdagingen voor vervoerders van zware bouwmachines. Voor die voertuigen zijn inderdaad nog niet altijd uitstootvrije varianten verkrijgbaar. Daarom zijn er naast de overgangsregelingen die voor alle doelgroepen gelden, aanvullende vrijstellingen en ontheffingen voor speciale voertuigen. Op de website van het RDW vindt u meer informatie over dergelijke ontheffingen.

Voor hybride bestelauto's gelden dezelfde toegangsregels als voor bestelauto's die op brandstof rijden.

Een plug-in hybride vrachtwagen kan via een externe stekker opladen. Voor de toegangsregels gelden de overgangsregels voor vrachtwagens. Wanneer een voertuig buiten de toegangsregels valt, kan dit voertuig een ontheffing krijgen, mits ze aantoonbaar elektrisch rijdt in de zone. Hiervoor dient u aan te kunnen geven bepaalde ritgegevens op te slaan en deze desgevraagd te delen met gemeenten. Deze ontheffing is geldig tot 1-1-2030 en geldt voor alle ZE-zones.

Een ontheffing voor plug-in-hybride vrachtwagens is alleen nodig als deze buiten de overgangsregelingvalt voor bakwagens en opleggertrekkers. 

Voertuigen kunnen geregistreerd staan als M-voertuig (personenvoertuig) of N-voertuig (primair voor vervoer goederen). De ZE-zone geldt enkel voor N-voertuigen.

Ook een camper kan geregistreerd staan als M- en N-voertuig. Tegenwoordig worden campers eigenlijk enkel geregistreerd als M-voertuig, voertuigen die dus niet onder het ZE-zone regime vallen. Maar in het verleden werden campers vaker geregistreerd als N-voertuig.

Als uw voertuig als N-voertuig geregistreerd staat en niet meer onder de overgangsregeling valt, zijn er in principe 2 opties om alsnog de zero-emissiezone in te mogen:

  • Ontheffing voor particulieren: Deze ontheffing is bestemd voor eigenaar van een N-voertuig dat particulier geregistreerd staat. Gemeente Groningen stelt hiervoor geen aanvullende eisen. Wel dient u dus actief een ontheffing aan te vragen via zero-emissieloket.nl
  • Omkeuren van N-voertuig naar M-voertuig: Het RDW kan het voertuig van N1 (bedrijfsauto) naar M1 (personenauto) herkeuren. RDW geeft daarbij het volgende aan: Het voertuig zal bij het keuringsstation worden gewogen en het voertuig moet technisch in orde zijn. In de basis betekent dat voor een kampeerwagen in ieder geval: tafel aanwezig, twee stoelen achterin, kookgelegenheid en slaapgelegenheid. Als het voertuig inderdaad al gebruikt werd als kampeerwagen zal deze keuring zeer vermoedelijk slagen. De formele eisen voor herkeuring vindt u hier: Check de technische eisen voor uw voertuig | RDW.

Handhaving

Controle van het in- en uitrijden van de zero-emissiezone gebeurt met slimme camera’s. Handhaving met deze camera’s is waterdicht. Bij een overtreding volgt dan onherroepelijk een boete.

De camera staat afgesteld op het kenteken. Het enige doel van de camera is dan ook om een leesbaar kenteken te fotograferen: de kentekens worden versleuteld voor een beperkte termijn bewaard. Hiermee voldoen wij aan de nieuwste regelgeving omtrent privacy.

In de brief die je krijgt staat hoe je bezwaar kunt maken. Tegen een verkeersboete kun je digitaal of per brief bij de officier van justitie bezwaar maken. Binnen 6 weken kun je via het Digitaal Loket Verkeer online bezwaar maken. Je kunt ook een brief in de vorm van een beroepsschrift sturen naar de officier van justitie. Meer informatie vind je op de website van het CJIB.

Bij elke mogelijke entree van de zero-emissiezone hangen borden om de zone aan te geven. Op de toegangspagina zijn alle borden te vinden. We controleren regelmatig of de verkeersborden goed staan en zichtbaar zijn. Overzichten hiervan vind je op gemeente.groningen.nl/controle-verkeersborden.

Bedrijven

Voor de aanschaf van emissieloze bestel- en vrachtauto’s zijn er subsidiemogelijkheden. Voor vrachtauto’s zie: Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) op rvo.nl. voor bestelauto’s zie: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) op rvo.nl.

De AanZET-regeling wordt naar verwachting 26 maart 2024 opnieuw gepubliceerd. Het gaat waarschijnlijk om €45 miljoen voor 2024.

De SEBA-regeling wordt naar verwachting 26 maart 2024 opnieuw gepubliceerd. Het gaat om een hoger bedrag dan vorige jaren.

De toekomst van Nederland is uitstootvrij. U voldoet met een uitstootvrij voertuig aan de toekomstige regels. Gezamenlijk zorgen we zo voor een betere luchtkwaliteit, wat goed is voor de gezondheid. Ook draagt u hierdoor bij aan een beter klimaat. Daarnaast kan uitstootvrij rijden concurrentievoordeel opleveren, aangezien steeds meer opdrachtgevers eisen stellen aan een duurzame wijze van vervoer.

Een elektrische vracht-/bestelauto heeft nu vaak – in aanschaf – nog duurder dan een vracht- /bestelauto die op fossiele brandstof rijdt. Elektrische voertuigen hebben wel weer lagere onderhoudskosten. Afhankelijk van de brandstofprijzen kunnen de maandelijkse lasten van een elektrisch voertuig ook lager liggen dan die van een voertuig op fossiele brandstof.

Bewoners

Heeft u een particuliere bestelauto, camper met een emissieklasse 4 of lager of een vrachtwagen met een datum eerste toelating voor 1-1-2017? En gebruikt u deze alleen privé en nooit zakelijk? Dan kunt u een ontheffing aanvragen.

Voor bedrijfsvoertuigen gelden wél andere regels. Indien u een bedrijfsvoertuig heeft moet u voldoen aan de landelijke toegangsregels voor zero-emissiezones. Groningen volgt daarmee de landelijke regel die door alle gemeenten met een zero-emissiezone wordt gehanteerd. 

Ja, dan geldt deze regel ook. Er wordt dan gekeken naar de eigenaar en niet naar de berijder.

Het verschilt per kenteken wat geldt voor het desbetreffende voertuig. Uw klusjesman kan de kentekencheck doen op groningendoethetzero.nl/toegang om direct te zien of het voertuig toegang heeft tot de zero-emissiezone.

Heeft het voertuig niet direct toegang tot de zero-emissiezone, dan kan in de meeste gevallen een ontheffing worden aangevraagd via zero-emissieloket.nl. Een dagontheffing kan bijvoorbeeld voldoende zijn. De eigenaar van het voertuig moet zelf de ontheffing aanvragen.

Let op: in Groningen geldt ook een venstertijdengebied. Dit betekent dat bedrijfs- en vrachtauto’s alleen het gebied mogen inrijden tussen 05:00 uur en 12:00 uur om te laden, lossen of een dienst te verlenen. Buiten deze tijden is een ontheffing nodig. Dit is een andere ontheffing dan de ontheffing voor zero-emissiezone en dient ten alle tijden apart te worden aangevraagd bij de gemeente.

Documenten


Toolkit communicatie invoering zero-emissiezone