Zero-emissiezone
Zero-emissiezone voor bedrijfs- en vrachtauto's
In de binnenstad van Groningen geldt vanaf 1 april 2025 een zero-emissiezone. Deze zone heeft dezelfde omtrek als het venstertijdengebied en geldt binnen de Diepenring, Westerhaven en de Sledemennerbuurt.
Omvang en voorzieningen
Op de kaart hieronder kun je zien waar de zero-emissiezone ligt. Binnen deze zone zijn allerlei voorzieningen gerealiseerd om de overgang naar duurzame bedrijfslogistiek zo makkelijk mogelijk te maken. Zo zijn er binnen de zone laadpalen voor elektrische wagens en twee standplaatsen voor deelmobiliteitsvoertuigen.
Een stukje buiten de zone is een logistieke hub te vinden, waar goederen worden verzameld en vervoerd naar verschillende bestemmingen in de zero-emissiezone.
Carver deelvoertuig
Century deelauto
ID buzz
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Elektrische laadpaal
Venstertijden
Omdat er in de zero-emissiezone venstertijden gelden, mogen bedrijfs- en vrachtauto’s het gebied alleen tussen 05:00 en 12:00 uur inrijden. Buiten deze tijden is een ontheffing nodig. Let op: een ontheffing voor de venstertijden is geen ontheffing voor de zero-emissiezone. Hiervoor moet je een aparte ontheffing aanvragen.
Ontheffingen
In sommige gevallen is een ontheffing mogelijk, bijvoorbeeld wanneer er geen uitstootvrije voertuigvariant beschikbaar is of als er een lange levertijd geldt. Daarnaast kan iedereen jaarlijks maximaal 12 incidentele ontheffingen aanvragen. Een overzicht van alle ontheffingen vind je hier.
Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het beleid voor de lokale ontheffingen. Deze kunnen worden verleend in uitzonderlijke gevallen.
Landelijke ambitie
Groningen doet het niet als enige zero. Samen met 29 andere gemeenten besparen we een megaton CO2 en helpen we mee met het behalen van het nationale klimaatakkoord van 2019.
Naast Groningen voeren ook deze gemeentes een zero-emissiezone in:
Almere, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Rotterdam, Zaanstad, Zwolle, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Maastricht, Tilburg, Ede, Eindhoven, Enschede, Leiden, Nijmegen, Utrecht, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, Hoorn, Schiphol.
Op de websites opwegnaarzes.nl en doehetzero.nl vind je meer informatie over de andere zero-emissiezones in Nederland
Subsidies
Vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor laadinfrastructuur:
- Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) voor ondernemers die op eigen of gehuurd terrein laadinfrastructuur willen aanleggen voor elektrische voertuigen.
- Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA) voor ondernemers die op een publiek toegankelijke locatie laadinfrastructuur willen aanleggen voor zware elektrische voertuigen.