Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Voor bewoners

Wat betekent de zero-emissiezone voor bewoners?

De zero-emissiezone geldt alleen voor bedrijfs- en vrachtauto’s. Jouw personenauto mag in 2025 dus nog gewoon de binnenstad in. Als je voor persoonlijke doeleinden met een bedrijfsauto het zero-emissiegebied inrijdt, heeft dit echter wel invloed op de toegang tot de zone. Wij raden aan om bij twijfel de kentekencheck te raadplegen. Deze vertelt je precies of jouw auto nog in de zero-emissiezone mag komen.

Ook kan de invoering van de zero-emissiezone mogelijk invloed hebben op de bezorging van pakketjes of op klussen die aan huis worden gedaan. Zo worden pakketjes geleverd door een fietskoerier en komt de schilder met een emissievrije bus.

Ga je van of naar de binnenstad verhuizen en huur je daarvoor een verhuisbusje? Zorg er dan voor dat deze emissievrij is of dat de verhuurder van het busje een ontheffing heeft.

Hoe bereid ik mij voor op de zero-emissiezone?

De zero-emissiezone brengt veel veranderingen met zich mee. Bewoners kunnen zich op de komst van de zero-emissiezone voorbereiden door de volgende stappen te doorlopen;

1. Heb je een leaseauto?

Dan is het de taak van de leasemaatschappij om te voldoen aan de eisen voor de zero-emissiezone.

2. Heb je geen bedrijfsauto?

Dan hoef je geen actie te ondernemen. De zero-emissiezone geldt alleen voor bedrijfsauto's.