Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Voor bedrijven

Wat betekent het voor bedrijven en organisaties?

De zero-emissiezone geldt alleen voor alle zakelijk ingeschreven bedrijfs– en vrachtauto’s. Wil je na 1 april 2025 met je bedrijfsauto de binnenstad van Groningen inrijden? Dan moet je voldoen aan de landelijke regels voor de zero-emissiezones.

Dit betekent dat nieuwe bedrijfs- en vrachtauto’s die deze zone in willen, vanaf dan uitstootvrij moeten zijn. Voor bestaande bedrijfs- en vrachtauto’s geldt tot uiterlijk 2030 een overgangsregeling. Voor personenauto’s verandert er niets. Deze regels gelden voor alle zero-emissiezones in Nederland.

Toolkit

Wil je als organisatie of ondernemer zelf communiceren over de zero-emissiezone in Groningen? Dan kun je gebruikmaken van onze toolkit. Deze bestaat uit de volgende onderdelen:

Overgangsregelingen

Omdat de overstap naar uitstootvrij rijden voor sommige ondernemers een ingrijpende verandering is, gelden er overgangsregelingen. In deze gevallen is er meer tijd om je voor te bereiden:

 • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 4 of lager kunnen vanaf 1 januari 2025 niet meer een zero-emissiezone in.
 • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot een zero-emissiezone.
 • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot een zero-emissiezone.
 • Bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) tussen 1 januari 2017 en 31 december 2019 én emissieklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot een zero-emissiezone.
 • Bakwagens in Euroklasse/emissieklasse 6 die ná 1 januari 2020 en trekkers Euroklasse/emissieklasse 6 die ná 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot een zero-emissiezone.

Update: door een wijziging in de overgangsregelingen mogen bakwagens uit 2017 t/m 2019 nu langer de zero-emissiezones in.

In gezamenlijk overleg met gemeenten en brancheorganisaties is besloten dat bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 én emissieklasse 6 automatisch tot 1 januari 2028 een ontheffing krijgen voor de zero-emissiezones. Ondernemers hebben hierdoor wat meer tijd om de overstap naar emissievrije voertuigen te maken of om hun bedrijfsvoering aan te passen.

Ontheffing voor marktondernemers in Groningen tot 2030

Uit een inventarisatieonderzoek naar de voertuigen van de marktondernemers, is gebleken dat het voor een groot deel van de markt lastig is om in 2025 al de overstap naar zero emissie te maken. Daarom is in overleg met een vertegenwoordiging van marktondernemers gezocht naar een oplossing. Deze is nu gevonden in de vorm van een voorstel voor een jaarlijkse ontheffing tot 2030. Alle marktkooplieden, vaste standplaatshouders en seizoensplaatshouders kunnen de ontheffing tot 2030 jaarlijks aanvragen. De kosten voor deze ontheffing moeten nog worden vastgelegd. De ontheffing wordt verleend vanwege het gebrek aan geschikte uitstootvrije voertuigen en de lange afschrijftermijnen van de huidige voertuigen. Bovendien is de markt een belangrijke economische trekker in de binnenstad, die geen of weinig alternatieven heeft dan het verkopen van hun waar binnen de zero-emissiezone. Met het voorstel voor een ontheffing krijgt de markt meer tijd om de overstap naar zero emissie te maken. De komende periode blijft de gemeente met de markt in gesprek om de overgang naar zero emissie in 2030 alsnog mogelijk te maken.

Uitzonderingen

Voor bepaalde typen bedrijfs- en vrachtauto’s worden uitzonderingen gemaakt. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

 • Personenauto’s
 • Oldtimers (40 jaar en ouder)
 • Bepaalde rolstoeltoegankelijke voertuigen
 • Bijzondere voertuigen jonger dan 13 jaar.

Ontheffingen

Zoals het nu lijkt komen de volgende voertuigcategorieën in aanmerking voor een landelijke ontheffing:

 • Dagontheffingen (max. 12 per jaar) voor bedrijfs- en vrachtauto's,
 • Ontheffing vanwege lange levertijd uitstootvrij voertuig,
 • Ontheffing op basis van bijzondere financiële omstandigheden,
 • Ontheffing op basis van hardheidsclausule,
 • Ontheffing voor bijzondere voertuigen die jonger zijn dan 13 jaar,
 • Voertuigen van gehandicapten die zijn aangepast voor minimaal 500,- euro,
 • Voertuigen waarvoor op het moment dat de zones van kracht worden geen uitstootvrije variant beschikbaar is,
 • Plug-in hybride vrachtauto,
 • Bestelvoertuigen en vrachtwagens van particulieren.

Naast de landelijke ontheffingen, kunnen er in uitzonderlijke gevallen ook lokale ontheffingen worden verleend. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het beleid voor deze lokale ontheffingen.

Krachten bundelen

De invoering van de zero-emissiezone is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Daarom gaat de gemeente Groningen in de periode tot 1 april 2025 samen met ondernemers aan de slag om de overstap naar emissievrij rijden te maken. Zo zijn er opties om samen met andere ondernemers de krachten te bundelen. Bijvoorbeeld door samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus delen. Ook kunnen ondernemers gebruikmaken van cityhubs.

Hoe bereid ik mij voor?

Om je voor te bereiden om de invoering van de zero-emissiezone, kun je de volgende stappen doorlopen:

Kijk of jouw bedrijf te maken krijgt met de zero-emissiezone
Kom je regelmatig in de binnenstad van Groningen met een bedrijfs- of vrachtauto? Ligt jouw bedrijf in de zero-emissiezone? Of voer je regelmatig (onderhouds)werkzaamheden uit in de zero-emissiezone? Dan krijg je zeer waarschijnlijk te maken met de invoering van de zero-emissiezone. Wil je weten of en tot wanneer je de zero-emissiezone in mag? Doe dan de kentekencheck.

Bekijk wat voor jouw bedrijf de beste optie is
Wil je in 2025 de zero-emissiezone nog in kunnen rijden met je bedrijfs- of vrachtauto? Dan zijn er verschillende opties. Daarbij valt te denken aan:

 1. Overstappen naar een uitstootvrij voertuig.
 2. Krachten bundelen met andere ondernemers en een elektrische vrachtfiets of bestelbus delen.
 3. Een cityhub gebruiken voor het vervoer van jouw goederen.

Maak de overstap
Overstappen naar een uitstootvrij voertuig kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te bedenken welke voertuigen je wilt gebruiken en of er veranderingen nodig zijn in de manier waarop je jouw bedrijf runt. Heb je hulp nodig bij het maken van de overstap of heb je vragen over de invoering van de zero-emissiezone?

Neem dan gerust contact met ons op via
stadslogistiek@groningen.nl.

Markt

Ook marktondernemers krijgen te maken met de invoering van de zero-emissiezone. Op dit moment vinden er gesprekken plaats met een vertegenwoordiging vanuit de markt: een klankbordgroep. Met de klankbordgroep wordt het wagenpark van de markt in kaart gebracht en wordt er gezocht naar mogelijke oplossingen. Hieronder staan de verslagen van de bijeenkomsten met de klankbordgroep.